our news

About

Η ηλεκτρονική περιοδική έκδοση Shades είναι μια απόπειρα απόδρασης, από το νοηματικό και πολιτικό βάλτο των κινηματικών εντύπων ιδίως στον ελλαδικό χώρο, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη όπως και αν αυτά αυτοπροδιορίζονται αριστερά, κομμουνιστικά, αντιεξουσιαστικά, αντιφασιστικά κλπ… Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ο λόγος τους δεν αντανακλά παρά το θάνατο της δημιουργικής κριτικής, και την άφεση στην ασφάλεια της ιδεολογίας, της απολυτότητας, της αυταρχικής πεποίθησης ότι-τα-γνωρίζουμε-όλα-ήδη-και σας-κουνάμε-το-δάχτυλο, της προσπάθειας να δοθούν εύκολες απαντήσεις αντί να τεθούν εκ νέου τα ερωτήματα. Ερωτήματα όμως που να μη μένουν σε θεωρητικές αφαιρέσεις αλλά να προκύπτουν από τις συλλογικές εμπειρίες στιγματισμού και αποκλεισμού των καταπιεσμένων, και να τις συνδέουν με ένας πλούτο εργαλείων ανάλυσης που παρήγαγε το ανταγωνιστικό κίνημα στις όμορφες στιγμές αναστοχασμού του, έκει που μπόρεσε να καταστήσει μέρος του φωνές που μέχρι τότε βρίσκονταν στη σιωπή, και να παράγει μη-διανοησιμες ρήξεις.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια απόπειρα λοιπόν επανοηματοδότησης και αποιδεολογικοποίησης του κομμουνισμού, ως της πραγματικής κίνησης που καταστρέφει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Προσπαθούμε να ερευνήσουμε της ενικότητες και τις πληθυντικότητες των υποκειμένων. Πως διαφοροποιούμε την έννοια του κομμουνισμού, από τις κυρίαρχες εκδοχές αντικαπιταλιστικού κοινοτισμού, της σημερινής αριστεράς που εν τέλει θρέφει τους εθνικισμούς και τους ρατσισμούς. Τι σημαίνει η αναζήτηση ενός πολυεθνικού προλεταριακού κινήματος στη θεωρία και την πράξη; Οι ριζοσπαστικές θεωρίες που ανανέωσαν τα κινήματα τις προηγούμενες δεκαετίες ασκώντας κριτική στα όρια του μαρξισμού και του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπως η κριτική θεωρία και η σχολή της Φρανκφούρτης πόσο μπορεί να αποτελέσει ένα επίκαιρο όχημα για τους τωρινούς μας στρατηγικούς στόχους; Πως βιώνουν οι Εβραϊκές κοινότητες στην Ευρώπη την όξυνση της αντισημιτικής/αντισιωνιστικής βίας απ’ τις εθνικές λαϊκές κοινότητες; Πως θα υπερασπιστούμε τους μετανάστες και το δικαίωμα στη μετακίνηση κόντρα στις ρατσιστικές πολιτικές των καπιταλιστικών εθνών-κρατών; πως θα αντιμετωπίσουμε τα πογκρόμ απέναντι σε ρομά, μουσουλμάνους και μειονότητες στην Ευρώπη; Ποια είναι η μορφή που θα πάρει η κριτική στην πολιτική οικονομία και πως θα συνδεθεί με την πάλη ενάντια στην υποτίμηση τς εργατικής δύναμης και για την καταστροφή των ταξικών σχέσεων; Πως βλέπουμε τα ειδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ιδεολογίας ιστορικά μέσα στο χρόνο που ηγεμονεύουν και στο ανταγωνιστικό κίνημα και το μεγαλύτερο μέρος των ριζοσπαστικών κινημάτων;.

Αυτά τα ερωτήματα δείχνουν απλώς ένα προσανατολισμό. Δεν έχουμε κάποια μαγική λύση ούτε έτοιμες απαντήσεις. Ο στόχος της ηλεκτρονικής περιοδικής μας έκδοσης είναι να ξεκινήσει μια διαλεκτική διαδικασία, μέσα από την οποία υποκείμενα από διαφορετικές αφετηρίες της ανταγωνιστικής σκέψης σοσιαλιστικές, κομμουνιστικές, αυτόνομες, antifa και με ποικίλες κοινωνικές καταβολές, εργάτες, διανοούμενοι, queers, μετανάστες, Εβραίοι, Ρομά θα προβληματιστούν, θα μιλήσουν για εμπειρίες αγώνων και αντίστασης και θα προβάλλουν τους προβληματισμούς τους στα ερωτήματα και στο διάλογο του περιοδικού. Η συντακτική επιτροπή θα συμμετέχει στο κλίμα διαλόγου προσπαθώντας κι αυτή να συγκροτήσει μια θέση για το νόημα του κομμουνισμού και των επαναστατικών ρήξεων στο σήμερα, απ’ τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν στην πορεία του.

Advertisements