τελευταία άρθρα σε τίτλους

11η Συνάντηση: Εισαγωγικές σημειώσεις στην ιστορία της Εβραϊκής Εργατικής Ομοσπονδίας (BUND)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,321 other subscribers

Η 11η Συνάντηση της ομάδας μελέτης του Shades με θέμα τον αντισημιτισμό είναι αφιερωμένη στην ιστορία της Εβραϊκής Εργατικής Ομοσπονδίας (Der Yidisher Arbeter-Bund) και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου και ώρα 6μ.μ.

Στόχος της συνάντησης μας είναι να συζητήσουμε ένα θέμα που είναι σχετικά άγνωστο στους ευρύτερους ελληνόφωνους κύκλους.

Ωστόσο, η δράση της BUND έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στις αρχές του 20 αιώνα.

Για συμμετοχή στην συνάντηση στείλτε μας μήνυμα στο shadesmag@riseup.net

– Στην συνάντηση θα έχουμε και μια παρουσίαση power point με οπτικοακουστικό υλικό

‘Όλες οι προηγούμενες συναντήσεις της ομάδας μελέτης βρίσκονται εδώ: https://theshadesmag.wordpress.com/shades-central…/

Μπορείτε επίσης να βρείτε τα ντοκουμέντα στο wiki εδώ: https://we.riseup.net/shades…/shades-central-reading-group

Γενική Περιγραφή:

Η “Γενική Εβραϊκή Εργατική Ομοσπονδία στη Ρωσία και την Πολωνία” ιδρύθηκε στη Βίλνα στις 7 Οκτωβρίου 1897. Το όνομα ήταν εμπνευσμένο από τη Γενική Ένωση Γερμανών Εργατών. Η Ομοσπονδία επεδίωκε να ενώσει όλους τους Εβραίους εργάτες στη Ρωσική Αυτοκρατορία σε ένα ενιαίο σοσιαλιστικό κόμμα, καθώς και να συμμαχήσει με το ευρύτερο ρωσικό σοσιαλδημοκρατικό κίνημα για την επίτευξη μιας δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Ρωσίας. Η Ρωσική Αυτοκρατορία περιελάμβανε τότε τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Πολωνίας, περιοχές όπου ζούσε τότε η πλειοψηφία των Εβραίων του κόσμου. Από όλα τα εβραϊκά πολιτικά κόμματα της εποχής, το Bund ήταν το πιο προοδευτικό όσον αφορά την ισότητα των φύλων, με τις γυναίκες να αποτελούν πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των μελών.

Το Bund έκανε ενεργή εκστρατεία κατά του αντισημιτισμού. Υπερασπίστηκε τα πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα των Εβραίων και απέρριψε την αφομοίωση. Ωστόσο, η στενή προώθηση των εβραϊκών τμηματικών συμφερόντων και η υποστήριξη της έννοιας της εβραϊκής εθνικής ενότητας (klal yisrael) εμποδίστηκε από τον σοσιαλιστικό οικουμενισμό της Bund. Η Bund απέφευγε κάθε αυτόματη αλληλεγγύη με τους Εβραίους της μεσαίας και ανώτερης τάξης και γενικά απέρριπτε την πολιτική συνεργασία με εβραϊκές ομάδες που είχαν θρησκευτικές, σιωνιστικές ή συντηρητικές απόψεις. Ακόμη και ο ύμνος της Bund, γνωστός ως “ο όρκος” (Di Shvue στα γίντις), που γράφτηκε το 1902 από τον S. Ansky, δεν περιείχε καμία ρητή αναφορά στους Εβραίους ή στα εβραϊκά δεινά.

Στο επίκεντρο του οράματος για το μέλλον του Bund ήταν η ιδέα ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της εθνικής πτυχής από τη μία πλευρά και της σοσιαλιστικής πτυχής από την άλλη, ως αυστηρά κοσμική οργάνωση, το Bund απαρνήθηκε τους Αγίους Τόπους και την ιερή γλώσσα (εβραϊκά) και επέλεξε να μιλάει γίντις.

Μερικά από τα ερωτήματα που καλούμαστε να συζητήσουμε

– Τι ήταν η Der Yidisher Arbeter-Bund; Η ιστορία της εμφάνισης της και η σχέση της με το κομμουνιστικό κίνημα στην ανατολική Ευρώπη των αρχών του 20 αιώνα

– Ποια ήταν η στάση της Der Yidisher Arbeter-Bund απέναντι στο σιωνιστικό κίνημα.

– Τι ρόλο έπαιξαν στελέχη της στην αντιφασιστική – αντιναζιστική αντίσταση

– Ποια είναι τα πολιτικά και ιστορικά συμπεράσματα από την δράση της;

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.