τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Ενάντια στη Λήθη #79» Η δεύτερη μάχη στο Γεράκι Λακωνίας (Δεκέμβρης 1948)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,321 other subscribers
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕΛ: Η θέα από το κάστρο του Γερακίου

Στις 29 Δεκεμβρίου 1948 το πρώτο τάγμα της 55ης Ταξιαρχίας με διοικητή τον Αλέκο Τσουκόπουλο επιτέθηκε εναντίον του Γερακίου, όπου είχαν την έδρα τους ένας λόχος της Εθνοφρουράς υπό το Γεώργιο Ραχιώτη και ένας λόχος του 1ου Δημοσυντηρήτου Τάγματος υπό το Σταμ. Γούδη.

  Για να προκληθεί σύγχυση στη διλοχία , δεδομένου ότι η δύναμή της αποτελούνταν κατά το ήμισυ από Μανιάτες και κατά το άλλο ήμισυ από Δαφνιώτες, ένα τμήμα έβαλε καταιγιστικά πυρά κατά του Δαφνίου και τα άλλα τμήματα έστησαν ενέδρες γύρω από το Γεράκι. Ξέσπασε διαφωνία μεταξύ των Δαφνιωτών και των Μανιατών, αν έπρεπε να σπεύσουν προς βοήθεια ή όχι του Δαφνίου. Ο Ραχιώτης που αρχικά είχε λάβει την απόφαση να βοηθήσει το απειλούμενο Δαφνί, τελικά άλλαξε γνώμη, όταν ο Γερακίτης Ευάγγελος Κούρλας του έβαλε την υπόνοια, ότι πιθανόν να πρόκειται για σχέδιο των ανταρτών, ώστε να βγάλουν τη φρουρά από το Γεράκι και να τη διαλύσουν στις ενέδρες. Η μάχη, επειδή απέτυχε ο αιφνιδιασμός, κατέληξε σε αποτυχία.

Από τη φρουρά του Γερακίου, σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν δύο. Από το Δ.Σ. σκοτώθηκε από βλήμα όλμου στη θέση «Κοκουράκι» η Όλγα Λεων. Πρεκεζέ από την Αράχωβα.

Πληροφορίες από το βιβλίο του Γιάννη Λεων. Λέφα :«Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» σελ. 372-373

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.