τελευταία άρθρα σε τίτλους

Διαμαρτυρία για την παύση λειτουργίας των «Αρχείων Γκιόργκι Λούκατς» στην Βουδαπέστη

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,321 other subscribers

Ως γνωστό η Ουγγαρία γοργά βαδίζει προς μια επισημοποίηση της ακροδεξιάς της στροφής. Ο καπιταλισμός στην χώρα είναι χρεοκοπημένος εδώ και κοντά δυο δεκαετίες και ο κυρίαρχος εθνικιστικός λόγος σε συνδυασμό με τον ακραίο αντικομμουνισμό είναι μια ζοφερή καθημερινότητα. Τα πογκρόμ, η καταστολή, ο αντιτσιγγανισμός και η πολιτική για τους πρόσφυγες είναι επίσης κομμάτι αυτής της ακροδεξιάς εθνικής αφήγησης στην Ουγγαρία. Η άνοδος του φασιστικού jobbik σε συνδυασμό με την απουσία ενός σοβαρού κινήματος από την άλλη πλευρά βάζει τις βάσεις για μια παραπέρα αυταρχικοποίηση της κοινωνίας. Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, η κυβέρνηση της χώρας και η ακαδημία επιστημών αποφάσισε να βάλει λουκέτο στα «Αρχεία Γκιόργκι Λούκατς» στη Βουδαπέστη. Η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία. Πάει πακέτο με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είτε κάνει στα στραβά μάτια για τις «ακροδεξιές αποκλίσεις» κυρίως των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, είτε τις στηρίζει ανοιχτά.

Ο Γκιόργκι Λούκατς υπήρξε ένας από τους κορυφαίους κομμουνιστές διανοητές του 20ου αιώνα με πλούσιο συγγραφικό έργο που επηρέασε δραστικά το κομμουνιστικό κίνημα. Το έργο του «Ιστορία και ταξική συνείδηση» θεωρείται κλασικό στο χώρο του μαρξισμού και της φιλοσοφίας, ενώ οι μελέτες του για την αισθητική θεωρία και τη λογοτεχνία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις ανταγωνιστικές πολιτικές αναζητήσεις της εποχής.

Εβραϊκής καταγωγής, γεννημένος το 1885 στη Βουδαπέστη, ο Λούκατς θεωρείται από τους ιδρυτές του δυτικού Μαρξισμού και εμπλούτισε τη θεωρία του Μαρξ γιαlukacs την ταξικότητα της ανθρώπινης συνείδησης. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Βουδαπέστης, του Βερολίνου και του Καλοστβάρ, ενώ γνώρισε και συνεργάστηκε με διανοούμενους όπως οι Γκέοργκ Ζίμελ, Μαξ Βέμπερ, Έρνστ Μπλοχ. Η εβραϊκή του καταγωγή θα παίξει το δικό της ρόλο στην απόρριψη της διατριβής του επί υφηγεσία στο πανεπιστήμιο της Χαϊλδεμβέργης.

Τον Μάρτιο του 1919 ο Λούκατς θα πάρει ενεργό μέρος στην ουγγρική επανάσταση και μάλιστα θα γίνει επίτροπος για θέματα Παιδείας. Μετά την ήττα της επανάστασης συνελήφθη, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος λόγω των διεθνών διαμαρτυριών και της στάσης γνωστών διανοουμένων της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο Τόμας Μαν.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για κλείσιμο των αρχείων ακαδημαϊκοί, πολίτες και γενικά η επιστημονική κοινότητα προχώρησε στην συλλογή υπογραφών για αναστολή της απόφασης. Μπορείτε λοιπόν να υπογράψετε επώνυμα το ψήφισμα διαμαρτυρίας στο διαδίκτυο εδώ: http://www.petitions24.com/protest_against_closing_down_the_lukacs_archiv

Βρείτε την μεταφρασμένη στα ελληνικά βιβλιογραφία του Λούκατς εδώ: http://www.protoporia.gr/author_info.php?authors_id=922605 και εδώ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BA%CE%AD%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%BA_%CE%9B%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%82

 

 

1 Comment on Διαμαρτυρία για την παύση λειτουργίας των «Αρχείων Γκιόργκι Λούκατς» στην Βουδαπέστη

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Βουδαπέστη: Νέος διεθνής οργανισμός αναλαμβάνει την προστασία του «Αρχείου Γκιόργκι Λούκατς» – Shades magazine
  2. Το δημοτικό συμβούλιο της Βουδαπέστης αποφάσισε την αφαίρεση αγάλματος του György Lukács – Shades magazine

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.