τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Χρονικά Αντισημιτισμού #15» “Νέος βανδαλισμός του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα”

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,321 other subscribers
Η κατεστραμμένη επιγραφή στην είσοδο του Μνημείου: πηγή facebook

Τον περασμένο Ιούλιο δημοσιεύσαμε μια λίστα με το χρονικό των βανδαλισμών του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα. Σε αυτή τη λίστα έρχεται τις τελευταίες μέρες να προστεθεί ακόμα ένα συμβάν.

Άγνωστοι», κατά πάσα πιθανότητα από τον νεοναζιστικό χώρο, την Παρασκευή το βράδυ (1 Δεκέμβρη) αφαίρεσαν από το Μνημείο τις δύο από τις τρεις μεταλλικές πλάκες με την επιγραφή του. Το κείμενο της επιγραφής γράφτηκε ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό από τον νομπελίστα και όμηρο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, Ελί Βιζέλ, και απευθύνεται στον περαστικό: «Στάσου για λίγο, κλείσε τα μάτια σου και θυμήσου… Μόνο θυμήσου. Γιατί με τη μνήμη μας τιμούμε τον θάνατό τους και τους σώζουμε από το να πεθάνουν πάλι – στη λήθη».

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Μίνος Μωυσής καταδίκασε απερίφραστα τον βανδαλισμό και πρόσθεσε: «Το Μνημείο είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, θέλει τους επισκέπτες του να κυκλοφορούν ανάμεσα στους μαρμάρινους όγκους του, να στέκονται, να συνομιλούν με την Ιστορία, να τιμούν τα θύματα και να τους προκαλεί να θυμούνται. Και έτσι θα παραμείνει, όσες επιθέσεις κι αν δεχτεί. Γιατί μόνον έτσι υπηρετεί την αποστολή του».

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η Εφημερίδα των Συντακτών, πριν από λίγο καιρό παρόμοια επίθεση είχε δεχτεί επιγραφή (λίθος μνήμης – Stolperstein) σε λιθόστρωτο της Θεσσαλονίκης, που έγραφε: «01.1943-08.1943. Σε αυτό τον τόπο οργανώνεται η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης από το Ειδικό Τμήμα της Ασφάλειας Εβραϊκών Ζητημάτων Θεσσαλονίκης-Αιγαίου, Αντολφ Αϊχμαν και Αλόις Μπρούνερ» .

Φωτογραφίες

This slideshow requires JavaScript.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. «Χρονικά Αντισημιτισμού #20» Νέο περιστατικό βανδαλισμού στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα (Φλεβάρης 2018)
  2. 25/02/2018 (ή νωρίτερα): Και πάλι βανδαλισμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος Αθήνας με χαρακιές στις αναθηματικές πλάκες – RACIST CRIMES WATCH
  3. Για μια λειτουργία του Πέσσαχ | newsall.gr

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.