τελευταία άρθρα σε τίτλους

To διαφορετικό δεν είναι εμπόδιο αλλά πλούτος

κομμουνιστές/τριες με μνήμη

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers

Η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού, αυτή που σε συνδυασμό με τον εθνικισμό, στηρίζει το καπιταλιστικό οικοδόμημα, προτάσσει τον ανταγωνισμό, την αξιοκρατία και την αριστεία. Ωστόσο αποκρύπτει ότι οι “αγωνιζόμενοι στο στίβο της ζωής” δεν ξεκινούν ούτε από την ίδια αφετηρία ούτε διαθέτουν τα ίδια βιολογικά εφόδια. Επιπλέον, ποτέ δεν μιλάει για αυτούς που μένουν πίσω, τους μαθητές του τελευταίου θρανίου ή αυτούς που δεν κάθησαν ποτέ σε θρανίο. Η σιωπή, στην καλύτερη περίπτωση, σπάει με την επίκληση στη φύση και στη ψευδοεπιστημονική θεωρία του κοινωνικού δαρβινισμού: Έτσι είναι η ζωή, ο ισχυρότερος επικρατεί. Όσοι δεν αριστεύουν, παρά τις δήθεν ευκαιρίες που τους προσφέρθηκαν, είναι φυσικό να καταλήξουν στον πάτο της κοινωνικής πυραμίδας

Αυτός όμως ο πολιτισμός της αξίας δεν έχει ο ίδιος πάτο, γιατί πρόσωπα που δεν μπορούν να προσφέρουν τον ιδρώτα τους στην υπηρεσία του κεφαλαίου, είναι αμφίβολο αν θα έχουν μια αξιοπρεπή ζωή. Στην κορύφωση του αυτός ο πολιτισμός,, στα φασιστικά καθεστώτα, έχει δείξει το αποτρόπαιο πρόσωπο του, όταν η ναζιστική Γερμανία νομοθέτησε για τις “ζωές που δεν αξίζει να βιώνονται” και δολοφόνησε 100.000 διανοητικά ασθενείς πολίτες.

Στη σημερινή αστική δημοκρατία ο φασισμός δεν φαίνεται να απουσιάζει όταν γνωστός δικηγόρος αναφέρει τους Ρομά ως ανάξιους να ψηφίσουν και ο εκπρόσωπος των αστυνομικών αποκαλεί τους μετανάστες σκόνη και τους αλληλέγγυους σκουπίδια.

Όπως φάνηκε από το Ολοκαύτωμα για το οποίο ευθύνες έχουν πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη, με την παιδεία που λαμβάνουμε στο σπίτι μας ή στο σχολείο του έθνους κράτους που ζούμε, δεν αποκτάμε ικανότητα αντίστασης στον εκφασισμό και στην κουλτούρα επίθεσης στον Άλλο, τον διαφορετικό.

Εδώ στην Κέρκυρα, στην Πάνω Πλατεία, καθημερινά εκτυλίσσονται σκηνές προς ένα πρόσωπο που δεν θα κατονομάσουμε, για τις οποίες η ομάδα μας θεώρησε καθήκον της να αναφερθεί. Οι σκηνές αυτές κυμαίνονται από πείραγμα ως καθαρό bullying. Χωρίς να είμαστε ειδικοί, εκτιμούμε ότι η συναναστροφή με διανοητικά ασθενή πρόσωπα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της ψυχικής προστασίας τους και σε καμία περίπτωση της επιδείνωσης της, έτσι κι αλλιώς, μη ιάσιμης κατάστασης τους.

Έχουμε ιστορική επίγνωση των διωγμών και της εξόντωσης που έχουν δεχτεί οι διανοητικά ασθενείς συνάνθρωποι μας και συγκρατημένη χαρά όταν μπορούν να ζουν σε καθεστώς θεσμικής προστασίας. Γνωρίζουμε ότι δεν δεχτήκαμε καμία εκπαίδευση και μόνο η αυτομόρφωση μεταξύ μας μπορεί να προστατέψει τόσο τα πρόσωπα αυτά από τον κοινωνικό κανιβαλισμό όσο και ολόκληρη την κοινωνία από συμπεριφορές για τις οποίες στο μέλλον δεν θα είναι υπερήφανη.

Το νεωτερικό κράτος είναι ακόμα εδώ και μαζί του οι προϋποθέσεις για να ξανασυμβεί το έγκλημα ενάντια στον άνθρωπο. Το “ποτέ ξανά” που περιλαμβάνει οπωσδήποτε τα διανοητικά ασθενή πρόσωπα είναι ένα στοίχημα που θα κερδηθεί με καθημερινό αγώνα για την κατάργηση κάθε εκμεταλλευτικής σχέσης και διάκρισης.

κομμουνιστές/τριες με μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: