τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Ας κρατήσουν οι χοροί». Όταν ένα κιτς βίντεο εθνικιστικής προπαγάνδας θυμίζει σκηνές από επεισόδιο των «Απαράδεκτων»

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,727 other subscribers
Ένα ιδιαίτερα εύστοχο σκίτσο του Σπύρου Δερβενιώτη

Το βιντεοκλίπ της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση 1821 είναι αποκαλυπτικά αηδιαστικό. Μια κιτς απόπειρα να καλλιεργηθεί ο εθνικιστικός πυρετός, θυμίζοντας σκηνές από επεισόδιο των Απαράδεκτων. Στο βιντεοκλίπ εμφανίζονται όμορφα καλοπλυμένα και με ασπρισμένες οδοντοστοιχίες κορίτσια και αγόρια που χορωδιακά ψέλνουν τον σοβινιστικό εμετό του Σαββόπουλου «Ας κρατήσουν οι χοροί». Επιτομή των ηλίθιων και εκτός τόπου και χρόνου στοίχων είναι το «είτε με τις αρχαιότητες, είτε με ορθοδοξία. των Ελλήνων οι κοινότητες, φτιάχνουν άλλο γαλαξία». Όπως γράφει και σε ένα σχόλιο του ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μας έδωσε έμπνευση για αυτό το σχόλιο: «Των Ελλήνων οι κοινότητες» το μόνο που είναι ικανές να φτιάξουν είναι ναζί μητροπολίτες, εισαγγελείς, πολιτικούς στο κοινοβούλιο. Ρατσισμό και ομοφοβία».

Φυσικά, όπως γίνεται με κάθε εθνικιστική προπαγάνδα και τη ιδεολογική βιτρίνα που αυτή κατασκευάζει, από το βιντεοκλίπ απουσιάζει η πραγματική σημερινή κατάσταση στη καπιταλιστική Ελλάδα: οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Ο Ζακ, ο Μάγγος, οι φίλοι και οι φίλες τους. Τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, οι εξαθλιωμένες μάζες της άνεργης εργατικής τάξης, ο κόσμος που χάνει στους πλειστηριασμούς το σπίτι του, οι πεινασμένοι συνταξιούχοι, οι άστεγοι στους ελληνικούς δρόμους. Την ώρα που η ελληνική αστική τάξη μας πουλάει εθνική ομοψυχία και ενότητα, προετοιμάζεται για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης της με την Τουρκική αστική τάξη.

Όταν το ελληνικό κράτος δεν οργανώνει καμπάνιες για τον εορτασμό της ύπαρξης του, το έργο αυτό το αναλαμβάνουν το σχολείο, η εκκλησία, ο στρατός, το πανεπιστήμιο και οι υπάλληλοι τους. Είναι το “ιερό καθήκον” για την διάδοση της εθνικής κυρίαρχης ιδεολογίας. Σε κάθε γωνιά του ελλαδικού χώρου, αυτοί οι υπάλληλοι, από τους παπάδες, τους δασκάλους, τους καθηγητές μέχρι το προσωπικό των αστικών πολιτικών κομμάτων, δίνουν τον “αγνό πατριωτικό αγώνα” για την αφομοίωση των καταπιεσμένων στην Εθνική Λαϊκή Κοινότητα. Για όσους/ες δεν συμμορφώνονται, το έργο το αναλαμβάνουν οι κατασταλτικές δυνάμεις του μονοπωλίου της βίας του κράτους.

 

About furdenkommunismus (792 Articles)
για τον κομμουνισμό

3 Comments on «Ας κρατήσουν οι χοροί». Όταν ένα κιτς βίντεο εθνικιστικής προπαγάνδας θυμίζει σκηνές από επεισόδιο των «Απαράδεκτων»

  1. Πολύ τραγικό, ιδίως το κομμάτι που πετάγεται ένας πιτσιρίκος στο “να κι ο Αλκης ο μικρός μας”. Αλλα αντ’ άλλων, ο Αλκης δεν ήταν παιδάκι, ήταν φοιτητής της παρέας του Σαββοπουλου, ο Αλκης Σαχίνης. Μετά βέβαια το κομμάτι που δείχνει τους ήρωες του 21. Πρέπει να μας πουν τι εθνική συνείδηση είχαν οι ήρωες και γιατί αγωνίστηκαν, πριν τους χρησιμοποιήσουν.

    Liked by 1 person

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Η Παναγιά στη πρόσοψη της βουλής και η αισθητική του ελληνικού μιλιταρισμού.
  2. Η Παναγιά στη πρόσοψη της βουλής και η αισθητική του ελληνικού μιλιταρισμού. – Κομμουνιστές/τριες με μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: