τελευταία άρθρα σε τίτλους

Μια θεατρική παράσταση κατά του ανερχόμενου αντισημιτισμού από τους αρχειομαρξιστές του μεσοπολέμου.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,524 other followers

Πρόκειται για το ανέβασμα του έργου «Ισραήλ» του γάλλου θεατρικού συγγραφέα Ανρί Μπερνστάιν την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 1935 στο θέατρο του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη. Ένα δράμα του 1908, καταγγελία του αντισημιτισμού στη Γαλλία. Η επιλογή για το ανέβασμά του στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν τυχαία. Τα σημάδια από το πογκρόμ εναντίον των ελλήνων εβραίων το 1931 με τον εμπρησμό της Εβραϊκής συνοικίας Κάμπελ στη Καλαμαριά ‘ήταν ακόμα νωπά. Και οργανωτές του πογκρόμ, τα μέλη της φασιστικής Εθνικής Ένωσης «Ελλάς» εξακολουθούσαν να είναι δραστήρια.

Αυτό που κάνει την παράσταση του Βιτσώρη πολιτική εκδήλωση είναι το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε τις συνήθεις ώρες των παραστάσεων αλλά στις 11 το πρωί. Και σ αυτήν, όπως μας πληροφορεί η «Μακεδονία» θα παρευρίσκονταν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον Πρύτανη, το διπλωματικό σώμα αλλά και «όλος ο εκλεκτός κόσμος της πόλεώς μας ως και της ισραηλιτικής κοινότητος».

Στην παράσταση εκτός από τον Γιώργο και τη Νίτσα Βιτσώρη συμμετείχαν οι ηθοποιοί Αυλωνίδου, Κωνσταντινίδης με τη σύζυγό του, Παππάς και άλλοι. Το ίδιο έργο ανέβηκε λίγους μήνες αργότερα, από τις 6 ως τις 12 Μαΐου του 1935, στην Αθήνα από τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο Θέατρο Κοτοπούλη.

Το αξιοπερίεργο σε αυτή την ιστορία είναι πως ο Τίμος Βιτσώρης, αδελφός του Γιώργου, μέλος του ΚΚΕ, ανακοινώνει πως θα ανεβάσει κι αυτός το ίδιο έργο, στις 8 Μαΐου 1935 σε μια έκτακτη παράσταση στο θέατρο Αλίκης στην Αθήνα. Την ορισθείσα ημερομηνία ανακοινώνεται η αναβολή της παράστασης «για τεχνικούς λόγους». Τελικά η παράσταση δίνεται στις 22 Μαΐου, με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο και με την συμμετοχή των Αλέκου Μπούμπη και Πέρσας Στρατή.

Για την ιστορία να πούμε πως το έργο του Μπερνστάιν ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Μαρίκα Κοτοπούλη το 1912 και για τελευταία, πάλι από την ίδια, παραμονές του πολέμου, τον Μάρτιο του 1940.

πηγή: Νίκος Θεοδοσίου. Σελίδα της ομάδας Αρχειομαρξιστικές Μνήμες https://www.facebook.com/groups/719135638285279.

About furdenkommunismus (701 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: