τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ο Εβραίος παρτιζάνος Shraga Dgani

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,072 other followers

Ο Shraga Dgani (Feivel Solomiansky) γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1910, στο μικρό χωριό Ασκενάζι shtetl της Ilya (τότε άνηκε στην Πολωνία, σήμερα στη Λευκορωσία). Έζησε με τους γονείς του, τον Eliyahu και την Chaya και μαζί με τα τέσσερα αδέλφια του: Ahuva, Lipa, Ephriam και Israel. Ως παιδί, ο Shraga πήγε στο σχολείο Tarbut όπου έμαθε την εβραϊκή γλώσσα. Εκπαιδεύτηκε να χειρίζεται μηχανήματα στον αλευρόμυλο και το πριονιστήριο που ανήκε στην οικογένειά του.

Πριν από τον πόλεμο, πολλοί Εβραίοι ήταν επηρεασμένοι από το Σιωνιστικό Κίνημα. Ο Shraga ήταν μεταξύ των διοργανωτών του Κινήματος Young Chalutz, όπου οι νέοι διδάσκονταν για το Ισραήλ (τότε Παλαιστίνη), έκαναν μαθήματα της εβραϊκής γλώσσας και εκπαιδεύτηκαν στη γεωργική εργασία. Στη συνέχεια εντάχθηκε στον Πολωνικό Στρατό και υπηρέτησε ως αξιωματικός.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος το 1939, ο Στράγκα ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει ένα γιο. Αφού οι Ναζί κατέλαβαν την Ιλιά τον Ιούλιο του 1941, η εβραϊκή κοινότητα αναγκάστηκε να μετατραπεί σε γκέτο. Στον Στράγκα επιτράπηκε να συνεχίσει να εργάζεται στον αλευρόμυλο της οικογένειάς του, όπου έκρυψε όπλα που είχαν λαθρεμπορευτεί σε αντάρτες και ανέφεραν γερμανικά κινήματα στην περιοχή.

Ο Shraga Dgani επέζησε από την πρώτη εκκαθάριση του Γκέτο Ilya ξαπλωμένος κάτω από ένα σωρό χιόνι για σχεδόν 24 ώρες έως ότου ήταν ασφαλές να βγει από το κρυψώνα του. Ο Shraga επέζησε από μια δεύτερη εκκαθάριση των ναζί, όταν κρύφτηκε με φίλους του σε ένα υπόγειο. Πιέστηκαν σφιχτά μαζί καθώς οι Γερμανοί έψαχναν λεπτομερώς το σπίτι.

Ο Shraga εντάχθηκε στην παρτιζάνικη μονάδα που ονομαζόταν «Οι εκδικητές» λόγω της επιθυμίας τους να πολεμήσουν και να εκδικηθούν τους ναζί. Ως διοικητής μιας διμοιρίας, μαζί με την ομάδα του, έστησαν ενέδρα σε μια γερμανική συνοδεία, σκοτώνοντας 16 Γερμανούς, απαλλοτριώνοντας τα όπλα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους. Μετά τον πόλεμο, μετανάστευσε στο Ισραήλ και κατευθύνθηκε αμέσως στον νέο Ισραηλινό Στρατό (IDF). Αργότερα πολέμησε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Το 1950, ο Shraga παντρεύτηκε τη Geula Amizur και απέκτησαν δύο παιδιά. Ο Shraga πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου 1998, το βράδυ του Yom Kippur

πηγή πληροφοριών: Jewish Partisan Foundation

Shraga Dgani (Feivel Solomiansky)

About furdenkommunismus (558 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: