τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ακυρώθηκε η μεγα-επένδυση εξόρυξης λιθίου στη Σερβία

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,670 other followers

πηγή: Τα Δικά μας Βαλκάνια facebook

🌲 Το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη!

Ακυρώθηκε η μεγα-επένδυση εξόρυξης λιθίου στη Σερβία.

Το σερβικό περιβαλλοντικό κίνημα έκλεισε εισιτήριο άνευ επιστροφής στην αυστραλιανή πολυεθνική Rio Tinto.

📣 «…εκπληρώσαμε όλα τα αιτήματα των περιβαλλοντικών διαμαρτυριών και δώσαμε τέλος στη Rio Tinto στη Σερβία. Όσον αφορά την εξόρυξη στο Jadar και τη Rio Tinto, όλα τελείωσαν. Τέλος.”, με αυτές τις δηλώσεις η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnadic, δικαίωσε τους τεράστιους αγώνες ενάντια στην εξόρυξη λιθίου στη δυτική Σερβία και οδήγησε τη μετοχή της Rio Tinto στα τάρταρα.

🟩 Χρειάστηκαν μεγάλες και επίμονες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, μπλοκαρίσματα εθνικών οδών και αυτοκινητόδρομων και μια ζωηρή καμπάνια που έπεισε τη σερβική κοινή γνώμη ότι έπρεπε να πει όχι στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που υποσχόταν να επενδύσει η Rio Tinto θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος.

☢️ Η εξόρυξη λιθίου στο Jadar της Σερβίας διαφημιζόταν ως η εκμετάλλευση του μεγαλύτερου κοιτάσματος της Ευρώπης. Το λίθιο είναι απαραίτητο συστατικό για τις μπαταρίες της πολυδιαφημιζόμενης “πράσινης μετάβασης”. Με τη ζήτηση για τις επόμενες δεκαετίες να έχει αυξηθεί κατά 500% οι εταιρείες εξόρυξης αναζητούν νέα πεδία που θα τους αποφέρουν τεράστια κέρδη. Όμως, η εξόρυξη λιθίου είναι μία από τις καταστροφικότερες για το περιβάλλον, ερημώνοντας κυριολεκτικά τεράστιες εκτάσεις και μολύνοντας τη γη.

⚫️ Τα κέρδη είναι τόσο μεγάλα ώστε ακόμα και η κυβέρνηση της Αυστραλίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να ακυρώσει την επένδυση, αν και η Rio Tinto είναι μία ιδιωτική εταιρεία…

🎾 Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν το πρόσφατο επεισόδιο με την διπλή ακύρωση της βίζας του Σέρβου πρωταθλητή του τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς, από την αυστραλιανή κυβέρνηση με τη διαφαινόμενη ακύρωση της επένδυσης.

🟩 Το σίγουρο είναι ότι το περιβαλλοντικό κίνημα της Σερβίας πέτυχε μία μεγάλη νίκη.

📣 Τα Βαλκάνια δεν είναι η σκουπιδαποθήκη της Ευρώπης και των πολυεθνικών.

✈️ Στη φωτογραφία βλέπτε το αφισάκι των περιβαλλοντικών διαδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες για αυτές τις μέρες στη Σερβία με κεντρικό σύνθημα “Κλείσαμε εισιτήριο στη Ρίο Τίντο. Τα λέμε στη διαδήλωση στις 19:00”.

✌️ Ας ελπίσουμε το εισιτήριο να είναι άνευ επιστροφής!

About furdenkommunismus (749 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: