τελευταία άρθρα σε τίτλους

Εκδήλωση: «Τρεις Εβραίοι συναντιούνται στη γέφυρα…» του Ισαάκ (Σάκη) Μεΐρ

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

Η Συναγωγή Ετς Χαγίμ θα φιλοξενήσει τη διάλεξη:

«Τρεις Εβραίοι συναντιούνται στη γέφυρα…»

του Ισαάκ (Σάκη) Μεΐρ

στις 16 Μαρτίου 2022, ώρα 6 μ.μ. (Ελλάδα)

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη Συναγωγή Ετς Χαγίμ* στα Χανιά και θα μεταδοθεί μέσω Zoom (δείτε τον σύνδεσμο παρακάτω).

Παρουσίαση: Ισαάκ (Σάκης) Μεΐρ

Καλωσόρισμα – εισαγωγή: Βασιλική Γιακουμάκη

* Για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση στη Συναγωγή Ετς Χαγγίμ, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας, προκειμένου να κλείσετε την θέση σας (info@etz-hayyim-hania.org, τηλ. 28210-86286). Ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα εναντίον του COVID-19.

«Τρεις Εβραίοι συναντιούνται στη γέφυρα…»

Στις 25 Νοέμβρη 1942, δυνάμεις το ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, συντονισμένες από Άγγλους ειδικών μονάδων (Special Operations Executive – SOE), ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου, σημαντικού κόμβου στη μεταφορά ενισχύσεων και υλικού στα στρατεύματα του Ρόμελ στο Ελ Αλαμέιν, όπου οι Γερμανοί πίεζαν τις Αγγλικές δυνάμεις στη Β. Αφρική.

Σ’ αυτή την επιχείρηση πήραν μέρος, μεταξύ των άλλων μαχητών, τουλάχιστον τρεις Εβραίοι, συμπεριλαμβανομένου και του Άγγλου επικεφαλής της επιχείρησης. Αυτό έχει σημασία γιατί συμβαίνει λίγους μήνες πριν αρχίσει η εφαρμογή της «Τελικής Λύσης» στην Ελλάδα. Για πολλά χρόνια η συνήθης αντίληψη ήταν πως οι Εβραίοι οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου σαν «πρόβατα στη σφαγή». Η παρουσίαση αυτή θα προσπαθήσει να δείξει μια άλλη πλευρά – των Εβραίων που πολέμησαν, και ίσως μερικούς από τους λόγους που προτίμησαν να μη μιλήσουν γι’ αυτό για πολλά χρόνια.

Έχουμε την υποχρέωση να θυμόμαστε τα 6 εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, αλλά παράλληλα έχουμε καθήκον να θυμόμαστε κι εκείνους τους Εβραίους που πήραν το όπλα και πολέμησαν – πάνω από 2 εκατομμύρια στους συμμαχικούς στρατούς σ’ όλα τα μέτωπα, και στα κινήματα αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη, τη Β. Αφρική κι αλλού.

Ισαάκ (Σάκης) Μεΐρ, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Νέγκεβ (Ισραήλ), γεννημένος στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται σε επιστημονική άδεια στο «Εργαστήριο Δομημένου Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας», στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Χανιά.

Βασιλική Γιακουμάκη, κοινωνική ανθρωπολόγος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ Ετς Χαγίμ.

Για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη διαδικτυακά μέσω Zoom, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω πληροφορίες πρόσβασης:

https://us02web.zoom.us/j/87396305878…

Meeting ID: 873 9630 5878

Passcode: 359009

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: