τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ένα σχολιο για τη Σρεμπρένιτσα

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers
πηγή: https://balkaninsight.com/

σχόλιο λάβαλε από τον Φίλιππα Κυρίτση

Όπως είναι γνωστό, η γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα άφησε αδιάφορους τους Έλληνες στην συντριπτική πλειοψηφία τους, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που την κατάληψη της Σρεμπρένιτσας από τους Σέρβους, η οποία προηγήθηκε της γενοκτονίας, την θεώρησαν μια νίκη του υποτιθέμενου προαιώνιου συμμάχου της Ελλάδας: Της Σερβίας. Σε αυτούς απευθυνόντουσαν οι φωτογραφίες των Ελλήνων μισθοφόρων που μαζί με τους Σέρβους γιορτάζουν την κατάληψη της πόλης, επιδεικνύοντας τις σημαίες τους. Αυτοί οι μισθοφόροι, στην διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, προβλήθηκαν σαν ήρωες από τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδας, τα οποία φιλοξενούσαν συνεντεύξεις τους, όπου αυτοί καυχιόντουσαν για τα κατορθώματά τους ενάντια στους αλλόπιστους Βόσνιους ή Κοσοβάρους μουσουλμάνους. Οποιοαδήποτε φωνή κριτικής στην στάση των Ελλήνων στο πλευρό των Σέρβων εκείνη την εποχή, αντιμετωπιζόταν ως ιμπεριαλιστική προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα της Γερμανίας και των Η.Π.Α., στο οποίο αποδίδανε και τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Όταν μετά την λήξη του πολέμου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης δίκαζε τους εγκληματίες πολέμου που έδρασαν σε αυτόν τον πόλεμο, και, βρίσκοντας στοιχεία που ενοχοποιούσαν σαν εγκληματίες πολέμου Έλληνες μισθοφόρους, τους ζήτησε από την Ελληνική Δικαιοσύνη να τους παραδώσει στο Δ.Π.Δ. να δικαστούν, η Ελληνική Δικαιοσύνη όχι μόνο δήλωσε αδυναμία αλλά παρέπεμψε σε δίκη τον εκλεκτό δημοσιογράφο Τάκη Μίχα, επειδή σε άρθρο του αναδημοσίευσε τις πληροφορίες για τα εγκλήματά τους που είχαν δημοσιεύσει ξένα Μ.Μ.Ε. Και οι Έλληνες δικαστές και δικαστίνες θα είχαν κλείσει τον δημοσιογράφο στην φυλακή, αν ο μηνυτής του δεν απέσυρε την μήνυση. Ο Τάκης Μίχας τους έμπαινε στο μάτι γιατί, έχοντας παρακολουθήσει από κοντά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, είχε δημοσιεύσει το βιβλίο «ΑΝΙΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Η Ελλάδα και η Σερβία του Μιλόσεβιτς», όπου αποκάλυπτε την συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν τον πόλεμο στο πλευρό των εγκληματιών πολέμου Μιλόσεβιτς, Κάρατζιτς και Μλάντιτς.

Και όμως, όπως και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι σαν τον διασώστη προσφύγων Ιάσωνα Αποστολόπουλο που πάνε ενάντια στο ρεύμα και λένε τα πράγματα με το όνομά τους, υπήρξαν και τότε λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα που είπανε τα πράγματα με το όνομά τους και αγωνιστήκανε ενάντια στον πόλεμο της Βοσνίας. Αυτοί ήταν η Αντιπολεμική Συσπείρωση και ως ένα βαθμό ο Σύνδεσμος των Αντιρρησιών Συνείδησης, που εκπρόσωποί τους συμμετείχαν και στην διεθνή πορεία ειρήνης που έγινε προς το πολιορκημένο από τους Σέρβους Σεράγεβο τον Αύγουστο του 1993, γνωστή ως «Mir sada (ειρήνη τώρα)». Η Αντιεθνικιστική Αντιπολεμική Συσπείρωση δημοσίευσε τότε, το 1996, το βιβλίο «ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ η μάχη της πολυεθνικής κοινωνίας», όπου υπήρχαν πολύτιμες πληροφορίες για το αντιπολεμικό κίνημα της εποχής στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σε επιμέλεια της καταξιωμένης φεμινίστριας Σίσσυς Βωβού, ενώ ο Σύνδεσμος των Αντιρρησιών Συνείδησης, σε εκδήλωση-συναυλία στο λόφο του Στρέφη της Αθήνας, τον Ιούλιο του 1995, λίγο πριν η μετά την γενοκτονία της Σρεμπρένιτσας, πρόβαλλε ένα αμοντάριστο ντοκιμαντέρ για τα καμένα χωριά και τα καραβάνια των μουσουλμάνων προσφύγων, κυρίως γυναικοπαίδων, που δημιούργησε ο πόλεμος στην Βοσνία. Το ντοκιμαντέρ τελείωνε με αμοντάριστη συνέντευξη του ηγέτη του μη βίαιου αντιστασιακού κινήματος των Κοσοβάρων Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ενάντια στους Σέρβους, οι οποίοι είχαν πρόσφατα καταργήσει την αυτονομία του Κοσόβου, που τότε αποτελούσε μέρος της Γιουγκοσλαβίας.

Επίσης την ίδια εποχή (1995) είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο «Η Ελλαδα στην παγίδα των Σέρβων του Μιλόσεβιτς 1991-1994» του Αριστείδη Κόλλια, όπου περιγραφόταν με κάπως συστηματικό τρόπο πως στήθηκε η άτυπη συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας του εγκληματία πολέμου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που έκανε όλα τα ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα να τον στηρίξουν ακόμα και με χρήματα, όπως έκανε και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου.

About furdenkommunismus (702 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Comment on Ένα σχολιο για τη Σρεμπρένιτσα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: