τελευταία άρθρα σε τίτλους

Εκδήλωση Μνήμης για τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,754 other subscribers

Το Shades Magazine, όπως κάνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος διοργανώνουμε εκδήλωση για την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό.

– Κεντρικός ομιλητής: Μάριος Σούσης, συγγραφέας του βιβλίου «Καλή αντάμωση φιλιά εις τα παιδιά Τα παιδιά που έχασαν το τρένο για το Άουσβιτς»

– Θα γίνει τοποθέτηση μέλους της Συντακτικής Ομάδας του Shades με θέμα: Την σημασία της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος και ο αντισημιτισμός σήμερα.

Την εκδήλωση θα συντονίσει μέλος της Σ.Ο του εγχειρήματος

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο youtube: https://www.youtube.com/@ShadesMagazinechannel/ και στο διαδικτυακό κανάλι του shades όπου θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και για τοποθετήσεις.

Για συμμετοχή στο κανάλι του shades στο jitsi meet στείλτε μας ένα μήνυμα στο shadesmag@riseup.net

78 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο μεγαλύτερο στρατόπεδο θανάτου που γνώρισε η ανθρωπότητα. Στις 27 Γενάρη 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν τους 7.000 περίπου εναπομείναντες/-σες κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Αυτό που αντίκρισαν οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού ήταν ασύλληπτα φρικιαστικό και το κατέγραψαν σε φιλμ. Μόνο στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου εξοντώθηκαν πάνω από 1.100.000 άνθρωποι στην πλειονότητα τους Εβραίοι. Συνολικά στο Ολοκαύτωμα οι δολοφονηθέτες, έφτασαν τα 6.000.000. Την ίδια ώρα κατά την προέλαση των Συμμαχικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας εις βάρος της Βέρμαχτ στο γερμανικό έδαφος απελευθερώθηκαν και άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξολόθρευσης.

78 από την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό και το αντισημιτικό μίσος συνεχίζει να βρίσκει απήχηση σε κάθε γωνιά του κόσμου. Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες εβδομάδες από την τελευταία βεβήλωση με ναζιστικά σύμβολα στο χώρο του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Οι δράστες γνωρίζουν καλά ότι εκεί βρισκόταν κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα Εβραϊκά Νεκροταφεία της Ευρώπης.

Η παραβίαση (αστική ανοικοδόμηση) της γης του εβραϊκού νεκροταφείου όπου φιλοξενούσε γύρω στους 500.000 τάφους, από την πλευρά της δημοτικής διοίκησης της Θεσσαλονίκης, για την οποία ποτέ δεν πλήρωσε αποζημίωση στην εβραϊκή κοινότητα, έδωσε τη σειρά της στην πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου. Αυτές οι παραβιάσεις όπως και το αντισημιτικό μίσος στο σύνολο του, απαιτούν κάθε κοινωνικός αγώνας να στέκεται ενάντια σε κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης αυτών των παραβιάσεων, τασσόμενος στην κοινωνική δικαιοσύνη και χειραφέτηση όσων υπόκεινται στην αδικία και τις συνέπειες της.

About furdenkommunismus (823 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Trackback / Pingback

  1. Δράση του Shades στην Αθήνα για τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς – Shades online

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: