τελευταία άρθρα σε τίτλους

Τρέμουν οι τύραννοι: Στις μητροπολιτικές εξεγέρσεις στο Ιράν χτίζεται το μέλλον

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,670 other followers

Του ΕΜ

Παρόλες τις μεγάλες προσπάθειες του καθεστώτος να κλείσει, να απαγορεύσει και να λογοκρίνει τα κανάλια επικοινωνίας σχετικά με το τι γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες στο Ιράν, εντούτοις αποτολμούμε να αποστείλουμε το παρόν κείμενο.

Σύμφωνα με ανάλυση του συντηρητικού κόμματος με τον τίτλο «Kοινωνία Αφοσιωμένων στην Ισλαμική Επανάσταση» (Jamiyat-e Isargara-e Enqelab-e Esla) του οποίου ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ήταν ιδρυτικό μέλος, από τον Μάρτιο του 2016 έως και τα τέλη του 2017 εκδηλώθηκαν πάνω από 1.700 κοινωνικές κινητοποιήσεις στο Ιράν, οποίες συνίσταντο κατά κύριο λόγο σε απεργίες και οικονομικές διεκδικήσεις εργατών, δασκάλων, σπουδαστών και συνταξιούχων. Μαζί με αυτές τις κινητοποιήσεις πρέπει να συνυπολογίσουμε και το φεμινιστικό ρεύμα το οποίο έχει αναπτυχθεί στην ιρανική μεσαία τάξη.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2017 στην πόλη Μασάντ, την δεύτερη μεγαλύτερη, με πληθυσμό 3.000.000 η οποία βρίσκεται στα βορειανατολικά της χώρας, οι κινητοποιήσεις έλαβαν γενικότερο πολιτικό περιεχόμενο ως ευθεία αντίθεση στο θεοκρατικό καθεστώς της «Ισλαμικής Επανάστασης», με επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια και σύνθημα εις βάρος του Χομεϊνί «Κάτω ο Δικτάτορας». Oι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλες μητροπόλεις και στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, μέχρι να κατασταλούν στα μέσα του Ιανουαρίου ύστερα από επιβολή λογοκρισίας στα κοινωνικά δίκτυα και 440 συλλήψεις.

Η καθεστωτική καταστολή συνεχίσθηκε το επόμενο έτος μέσα από στοχευμένες συλλήψεις και καταδίκες ως πρακτόρων, ανθρώπων οι οποίοι δούλευαν στην εκπαίδευση και σε πολιτιστικούς οργανισμούς.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης περί υπερδιπλασιασμού της τιμής της βενζίνης είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση μαζικών κινητοποιήσεων στις 15 Νοεμβρίου 2019 οι οποίες επίσης ξεκίνησαν από την πόλη Μασάντ και εξαπλώθηκαν σε 50 μητροπόλεις με το ποιοτικό χαρακτηριστικό ότι έχουν λάβει εξεγερτικό χαρακτήρα εναντίον του καθεστώτος. Την επομένη 16η Νοεμβρίου το καθεστώς προχώρησε σε ολική διακοπή της παροχής ίντερνετ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η εξέγερση έχει εξαπλωθεί σε 100 μητροπόλεις.

Πέρα από την ολοκληρωτική απαγόρευση πολιτικών και κοινωνικών επικοινωνιών, την βίαιη καταστολή της εξεγερτικής δραστηριότητας την ανέλαβαν επίσημα οι τόσο αγαπημένοι στην ελλαδική αριστερά «Φρουροί της Επανάστασης».

Ο αιματηρός απολογισμός: 208 δολοφονηθέντες εξεγερμένοι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, 750 σύμφωνα με άλλες πηγές, 4.800 τραυματίες εξεγερμένοι, 7.000 συλληφθέντες εξεγερμένοι.

Ως ανάλυση για τις αιτίες της εξέγερσης προτείνουμε το ακόλουθο δημοσίευμα από το αραβικό πρακτορείο Al Jazeera (https://www.aljazeera.com/indepth/opinion/iran-protests-preliminary-account-180105232533539.html) το οποίο υποδεικνύει ως υποκινητή της εξέγερσης όχι τους κατά το καθεστώς πράκτορες, αλλά τον ίδιο τον πρόεδρο Ρουχανί του οποίου η πολιτική συνίσταται στην επιβολή ενός σκληρού νεοφιλελευθερισμό σε συνδυασμό με την αυταρχικότητα του καθεστώτος.

Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους εξεγερμένους και τις εξεγερμένες των μητροπόλεων του Ιράν σε όλους και όλες τους Ιρανούς συντρόφους και Ιρανές συντρόφισσες οι οποίοι περήφανοι και περήφανες για την τάξη τους και την μουσουλμανική τους καταγωγή, δεν χρειάζονται κανέναν πρωτοκοσμικό δυτικό ινστρούκτορα για να τα βάλουν στα ίσα με το καθεστώς.

Η εξέγερσή τους συγκλονίζει και εμπνέει.

1 Trackback / Pingback

  1. Η εξέγερση συνεχίζεται, και το πανικόβλητο καθεστώς στο Ιράν βασανίζει και δολοφονεί

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: