τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ένα σημείωμα για τον κομμουνιστή καλλιτέχνη Hanns Kralik που εικονογράφησε το τραγούδι «Wir sind die Moorsoldaten»

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers
Die Moorsoldaten Hanns Kralik 1933. Πηγή: wikipedia

Ο Hanns Kralik (1900-1971) ήταν γιος ενός μεταλλεργάτη στην περιοχή Ρουρ της Γερμανίας. Υπήρξε αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, αν και αργότερα φοίτησε σε σχολή τέχνης στο Ντίσελντορφ. Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε και αυτός σε ανθρακωρυχίο όπως και ο πατέρας του. Υπήρξε από νωρίς μέλος του KPD, του Κομμουνιστικού Κόμματος και συμμετείχε ενεργά στον πολιτικό ταξικό αγώνα που διεξήγαγε το προλεταριάτο στη Γερμανία την περίοδο της δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ήταν επίσης μέλος του συλλόγου επαναστατικών εικαστικών καλλιτεχνών. Εικονογράφησε το τραγούδι “Wir sind die Moorsoldaten” (είμαστε οι στρατιώτες του βάλτου), των Johann Esser και Wolfgang Landhoff, για ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1933. Ήταν η χρονιά που η κτηνωδία του ναζισμού ξεκινούσε στη Γερμανία με την κατάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ.  Ο Kralik συνελήφθη από τους ναζί και στάλθηκε αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ναζί και στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Börgermoor.

Φήμες θέλουν τον Kralik να σχεδίασε εκεί μέσα στο στρατόπεδο την πιο διάσημη εικόνα του γνωστού τραγουδιού «Die Moorsoldatten» (αυτή που βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου). Τελικά κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να φύγει από την ναζιστική Γερμανία και να περάσει τα γαλλογερμανικά σύνορα. Έζησε στη Γαλλία και συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής, παραποιώντας έγγραφα και εικονογραφώντας φυλλάδια.

Επιστρέφοντας στο Ντίσελντορφ, η εμπλοκή του με το κομμουνιστικό κίνημα και τους αγώνες του τον έβαλε ξανά σε μπελάδες. Ήταν το 1950, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μια εποχή που το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν απαγορευμένο στη Δυτική Γερμανία. Συγκεκριμένα αν και άρχισε να εργάζεται στη Δυτική Γερμανία απολύθηκε λόγω του διατάγματος Adenauer [1].

πηγή στα γερμανικά: https://de.wikipedia.org/wiki/Hanns_Kralik

 

Σημείωση

[1] Περισσότερα για το διάταγμα δείτε εδώ: https://de.zxc.wiki/wiki/Adenauer-Erlass

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: