τελευταία άρθρα σε τίτλους

Η Ελλάδα εκσυγχρονίζεται: Πώς ο ανώνυμος ή επώνυμος Ελληνάρας κακοποιεί σεξουαλικά γυναίκες μέσω εικόνας

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,524 other followers

Γράφει ο Σ.Π

Πρόσφατα, ξεπήδησε στα trends του Twitter και διατηρήθηκε με επίμονη διάρκεια το hashtag #CancelChatPicOrg, το οποίο αναφέρεται στην ομώνυμη ιστοσελίδα που έδινε βήμα σε ενέργειες, όπως η εκδικητική πορνογραφία (revenge porn) ή σεξουαλικός εξαναγκασμός (sextortion), η δημοσίευση δηλαδή φωτογραφικού υλικού γυναικών από τρίτους, χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Βάσει των “κανόνων” της συγκεκριμένης πλατφόρμας, επιτρέπεται η δημοσίευση εικόνων μόνο “όμορφων” γυναικών 18-30 ετών. Παρόλα αυτά, δεν μπλοκάρεται η δημοσίευση εικόνων ανηλίκων, ούτε η δημοσίευση προσωπικών στοιχείων των γυναικών (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση), όπως ορίζουν οι “κανόνες”. Φαίνεται ότι και οι εικόνες των “άσχημων” γυναικών 40 και άνω ετών επίσης δεν μπλοκάρονται αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν και κατά πόσο τέτοιες ενέργειες γίνονται ανεκτές από μια τόσο ξεκάθαρα μισογύνικη πλατφόρμα. Μια από τις ενέργειες που έκαναν διαδικτυακοί ακτιβιστές ως “επίθεση” ήταν η ομαδική δημοσίευση φωτογραφιών ζώων, τοπίων και άλλων άσχετων εικόνων με σκοπό να περιορίζεται η ορατότητα των φωτογραφιών των θυμάτων.

Εννοείται ότι στην Ελλάδα η ιστοσελίδα είχε – κι έχει – από τους πιο θερμούς οπαδούς. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο news247.gr η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνά ποινικά τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου site, ωστόσο, την ιστοσελίδα “έριξαν” οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του site στην Αμερική όπου εδρεύει, για την Ελλάδα, μετά από πλήθος αναφορών χρηστών του διαδικτύου, κυρίως όμως μετά από ερωτήσεις που απέστειλε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της χώρας μας σε αυτούς, με αποτέλεσμα να φοβηθούν και να το κατεβάσουν. Παρόλα αυτά το site συνεχίζει ακάθεκτο την δραστηριότητά του εκτός της δικής μας χώρας και οι γνωρίζοντες μπορούν να το επισκεφτούν παρανόμως, μέσω VPN… Δεν υπάρχουν λόγια, ωστόσο, πόση ικανοποίηση άντλησα από το γεγονός. Πόσο μάλλον όταν στην Ελλάδα το site είχε – κι έχει – όπως είπαμε φανατικό κοινό. Εάν για αυτή την μικρή νίκη του διαδικτυακού ακτιβισμού και των λεγόμενων SjW, όπως υποτιμητικά αναφέρονται όσοι αναπτύσσουν παρόμοια δράση, ένα πλήθος Ελληναράδων χάνουν την απόλαυσή τους, ενώ παράλληλα νιώθουν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους γιατί μια παγκόσμια συνωμοσία εξυφαίνεται με μπροστάρισσες τις φεμινίστριες, τότε ένας ακόμη λόγος για να πιστεύω ότι και άλλες εξουσιαστικές σχέσεις δεν είναι αποτέλεσμα βιολογικών νόμων, άρα μπορούν εξίσου να καταστρατηγηθούν.

Αύριο πχ μπορεί να βγει μια απόφαση διεθνούς οργανισμού, όπου να αναφέρεται ότι κάποιος καταυλισμός των Ρομά έχει ιστορική σημασία και άρα δεν μπορεί να κατεδαφιστεί ως αυθαίρετο κτίσμα. Κάτι τέτοιο ισχύει για εκείνον στο Χαλάνδρι που οι αρμόδιοι αρνούνται να τον ηλεκτροδοτήσουν με αποτέλεσμα συχνά παιδιά να παθαίνουν ατυχήματα εξ αιτίας όχι της δήθεν αμέλειας των γονέων τους αλλά της απάνθρωπης στάσης της ελληνικής πολιτείας που θέλει να εκκενώσει τον καταυλισμό χωρίς να έχει προετοιμάσει πραγματικά κάποιο πρόγραμμα ένταξης των Ρομά στην τοπική κοινωνία.

Δυστυχώς το διαδίκτυο παρά τις αρχικές υποσχέσεις του αλλά και τον δίκαιο εν μέρει ενθουσιασμό – μην ξεχνάμε ότι έχει δώσει βήμα ακόμη και στις ίδιες τις Ελληνίδες τσιγγάνες για να υπερασπιστούν τους άνδρες της κοινότητάς τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι Αφροαμερικάνες για τους δικούς τους άνδρες – που αρχικά έφερε, αποδεικνύεται προνομιακός χώρος της ελληνικής alt.right. Έτσι μπορεί να δούμε καθημερινά αλλά ιδιαίτερα σε κάποια συγκυρία όπου ένα έγκλημα έγινε από ή σε βάρος ρομά κλεφτοκοτά κι απασχολεί τα ΜΜΕ, ακόμη κι από ιατρούς, δικηγόρους, εκπαιδευτικούς, ίσως ακόμα και Πανεπιστημιακούς, εκφράσεις που περιγράφουν τους Ρομά ως “κοινωνική χολέρα”, ανθρώπους που δεν είναι καν άνθρωποι γιατί “δεν μπορούν”. Δεν είναι τυχαίο, ότι μπορεί οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι εφόσον είναι άνδρες να κακοποιούν τις γυναίκες τους στο σπίτι ή να κάνουν μισογύνικα σχόλια στο διαδίκτυο…

Δίπλα σε τέτοιες θεωρίες, σε θεωρίες άρνησης της Σοά αλλά και “σεξιστικά ανέκδοτα” περί του βιασμού, έρχονται και βρίσκουν την θέση τους ακόμη πιο επιθετικές κινήσεις όπως το σεξουαλικό έγκλημα μέσω διαδικτύου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να πούμε ότι οι άνδρες που ανέβασαν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν έχουν συλληφθεί και οι γυναίκες που έπεσαν θύματα δεν έχουν αποκατασταθεί. Ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι αφαιρέθηκαν οι φωτογραφίες τους – πράγμα που δεν έγινε – κανείς δεν ξέρει ούτε πόσοι και ποιοί τις κατέβασαν αλλά ούτε και πόσος ψυχικός πόνος έχει προκληθεί κι αν ποτέ θα κοπάσει. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα το ψυχικό τραύμα από την σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να επανέλθει σε κάθε “ευκαιρία”.

Κλείνοντας, επειδή το άρθρο αυτό γράφεται λίγο μετά το προηγούμενο για την συζυγοκτονία στη Μάνη, θα πρέπει να επισημάνουμε κάποια τελευταία σημεία:

  1. Δεν χρειάζεται πάντα να γίνεται φόνος ή βιασμός.

  2. Το διαδίκτυο είναι ένας καινούργιος σχετικά εικονικός χώρος. Εικονικός χώρος δεν είναι και εικονική ζωή, για αυτό ο διαδικτυακός εκφοβισμός πχ μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονίες. Αν επρόκειτο για εικονική ζωή δεν θα είχαμε αυτοκτονίες.

  3. Όπως σωστά επισημαίνεται από το ειδησεογραφικό δίκτυο news247.gr η κατάσταση δεν είναι για να θριαμβολογούμε. Για ποιό λόγο να υπάρχει κοινό για αυτές τις εικόνες;

  4. Όπως αναφέρεται και από φίλη της 2οκυματικής φεμινιστικής συλλογικότητας το Μωβ, ο όρος “εκδικητική πορνογραφία” είναι λάθος. Πρόκειται για σεξουαλική κακοποίηση μέσω εικόνας. Άλλωστε η εκδίκηση δεν είναι πάντα άδικη, το ότι μια γυναίκα χώρισε κάποιον για να τα φτιάξει με άλλον δεν είναι λόγος για να υποστεί βία, εκτός αν κανείς θεωρεί ότι υπήρχε ιδιοκτησιακή σχέση.

  5. Απόψεις “ειδικών” ψυχικής υγείας που υποβαθμίζουν την κοινωνική διάσταση του φαινομένου υποστηρίζοντας αυθαίρετα ότι οι “πορνογράφοι εκδικητές” είναι δήθεν διαταραγμένα άτομα (που μάλλον χρήσουν θεραπείας), εξαιρέσεις από τον υγιή κανόνα που κρύβονται κλπ (λες και δεν έχουν οι ίδιοι το θράσος να μπαίνουν μέχρι και σε φεμινιστικές ομάδες του FB για να πουν ότι οι φεμινίστριες είναι υστερικές ενώ η κουλτούρα του βιασμού είναι ανύπαρκτη), δεν μας χρειάζονται γιατί ούτε τα θύματα υποστηρίζουν, ούτε καν στους θύτες δείχνουν τον σωστό δρόμο.

  6. Για να μπορούμε να ξέρουμε αν πραγματικά όλοι αυτοί οι κακοποιητές μέσω διαδικτύου κρύβονται ή όχι, αλλά και να διερευνηθεί κατά πόσο είναι άτομα με διαταραχή προσωπικότητας χρειάζεται να γίνει εκτεταμμένη έρευνα από ειδικούς με απεύθυνση στα ίδια τα άτομα που κατά δήλωσή τους προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο εκτός αν ένας ερευνητής μπορεί να μιλήσει με βάση την δική του κλινική εμπειρία.

  7. Ακόμη κι αν δεχτούμε την κατηγοριοποίηση ως ναρκισσιστικές προσωπικότητες η ολοένα και μεγαλύτερη διόγκωση αυτής της διάγνωσης, είτε είναι αυθαίρετη ή ακόμη κι έγκυρη κάτι θα έπρεπε να λέει για τις δυτικές κοινωνίες που μάλλον ευνοούν την εκδήλωση αυτών των τάσεων.

  8. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση είναι η διαπαιδαγώγηση. Σε κοινωνίες όπου ακόμη και η γυναικοκτονία μέχρι πρόσφατα αναφερόταν ως έγκλημα τιμής και πάθους και ο βιασμός ως αποτέλεσμα της “κοντής φούστας” δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλύτερο.

Αρκεί κανείς να διαβάσει διάφορα σχόλια ανδρών ανά την Ελλάδα, αλλά και των γυναικών που υπερασπίζοντας την Δόξα και Τιμή της Ελληνικής οικογένειας ρίχνουν το ανάθεμα σε όλες αυτές τις γυναίκες, γιατί δήθεν είναι αντροχωρίστρες που οι ίδιες προκάλεσαν την έκθεσή τους δεχόμενες την φωτογράφιση, πράγμα που επιβεβαιώνει και την υπόνοια ότι όλο και κάτι θα έκαναν για να υποστούν αυτή την “Εκδίκηση”. Αν τώρα το θύμα έχει την ατυχία να είναι και μοντέλο, ηθοποιός, celebrity, τότε η διαπόμπευση παίρνει τεράστιες διαστάσεις γιατί μέχρι και θεωρίες συνωμοσίας εξυφαίνονται λες και μια γυναίκα που θέλει να δείξει το γυμνό της σώμα ειδικά αν είναι γνωστή ήδη στο κοινό δεν μπορεί να το κάνει μόνη της και με πληρωμή, αλλά χρειάζεται έναν άντρα Ελληνάρα σαν “νταβατζή” ο οποίος αφ’ ενός με την ερασιτεχνική του λήψη θα αδικήσει το σώμα της γυναίκας, θα το υποβιβάσει αισθητικά, αφ’ ετέρου θα πάρει όλα τα εύσημα για τα ανδραγαθήματά του αλλά χωρίς να αποδώσει καμία αμοιβή στο “μοντέλο” του. Οι γυναίκες που θέλουν να “πουλήσουν το κορμί τους”, μπορούν να το κάνουν μόνες τους, ή έστω θα έπρεπε να μπορούν εφόσον πραγματικά το θέλουν χωρίς τη μεσιτεία ενός άνδρα, κυρίως όμως χωρίς να παίζουν “κρυφτό”.

Ανάλογη και η γελοιότητα της υπόθεσης ότι πρόκειται για σεξεργάτριες που ψάχνουν πελατεία, κυρίως από την στιγμή που σε τέτοιες πλατφόρμες κανονικά δεν δημοσιεύονται καν τα στοιχεία των γυναικών – θυμάτων. Φυσικά ο μέσος Έλληνας είναι τόσο φανατικά εχθρικός απέναντι σε αυτές τις γυναίκες που δεν μπορεί καν να κάνει μια στοιχειώδη ανάλυση. Σίγουρα εάν επίσης θέλει να βρει σεξεργάτριες ως πελάτης ξέρει που να πάει, θα πάει στο κωλόμπαρο του χωριού του, ή στο στριπτιζάδικο της πόλης του. Άρα πρακτικά δεν προσφέρεται καν το “revenge porn” ως διασύνδεση μεταξύ σεξεργατριών και υποψήφιων πελατών. Για τον σκοπό αυτό υπάρχουν άλλες πλατφόρμες. Κι όσο για τους μεγαλοαστούς πελάτες, αυτοί δεν νομίζω να χρειάζονται κάποιο ειδικό σήμα από μια γυναίκα ότι είναι διαθέσιμη, πιο πιθανό είναι να τη βιάσουν χωρίς να δώσουν ποτέ λογαριασμό σε κανέναν, ούτε οικονομικά αλλά ούτε και ποινικά. Σε όσες περιπτώσεις κατηγορείται για βιασμό ένας τέτοιος άνδρας, ακόμη κι αν αυτός είναι Άραβας και μουσουλμάνος, ζει στη δύση και κατηγορείται από επώνυμο θύμα, θα αθωωθεί.

About furdenkommunismus (701 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Trackback / Pingback

  1. Ένα κριτικό σχόλιο στο άρθρο: Η Ελλάδα εξυχρονίζεται: Πως ο ανώνυμος ή επώνυμος ελληνάρας κακοποιεί σεξουαλικά γυναίκες μέσω εικόνας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: