τελευταία άρθρα σε τίτλους

10 Δεκέμβρη 2006: Πεθαίνει ο δικτάτορας της Χιλής Πινοσέτ

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers
LON09D:BRITAIN-PINOCHET:WENTWORTH,ENGLAND,26MAR99 - Former British prime minister Margaret Thatcher (R) is greeted by former Chilean dictator General Augusto Pinochet and his wife Lucia at the house in Wentworth where he remains under house arrest, March 26. Thatcher called on the former leader to express her support for him in the wake of the Law Lords decision earlier in the week, forcing Pinochet to face an extradition hearing for crimes committed since 1988. hp/POOL/Photo by Ian Jones REUTERS

Στις 10 Δεκεμβρίου 2006, πέθανε ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ. Το καθεστώς του, το οποίο ανέβηκε στην εξουσία μετά από ένα αιματηρό πραξικόπημα του 1973 και είδε χιλιάδες σοσιαλιστές, εργάτες και άλλους να συλλαμβάνονται, να βασανίζονται και να εκτελούνται, υποστηρίχθηκε με ενθουσιασμό από τις κυβερνήσεις τόσο της Βρετανίας όσο και των ΗΠΑ.

Ο Πινοσέτ ήταν στενός φίλος με τη συντηρητική πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ (με την οποία απεικονίζεται στη φωτογραφία), και όταν η Ισπανία προσπάθησε να εκδώσει τον Πινοσέτ από τη Βρετανία για να δικαστεί για βασανιστήρια και δολοφονίες, ο υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών Τζακ Στρο αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να εκδοθεί. Του επετράπη να επιστρέψει ελεύθερα στη Χιλή, όπου είχε ασυλία από τη δίωξη. Αν και ο Πινοσέτ στερήθηκε την ασυλία του το 2004 και κατηγορήθηκε για πολλαπλές απαγωγές, βασανιστήρια και δολοφονίες, πέθανε το 2006 πριν καταδικαστεί ή τιμωρηθεί.

Μεγάλο μέρος των δυτικών μέσων ενημέρωσης εξακολουθεί να επαινεί τις οικονομικές πολιτικές του Πινοσέτ, αλλά στην πραγματικότητα τα υποτιθέμενα οικονομικά επιτεύγματά του είναι σε μεγάλο βαθμό ένας μύθος. Αρχικά υιοθέτησε τις δεξιές πολιτικές του οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν και των Chicago Boys του, καταργώντας τον κατώτατο μισθό, απαγορεύοντας ουσιαστικά τα συνδικάτα, μειώνοντας τους φόρους για τις εταιρείες και τους πλούσιους και ιδιωτικοποιώντας κρατικές επιχειρήσεις.

Στα 10 χρόνια της διακυβέρνησής του η ανεργία αυξήθηκε από το 4,3% στο 22%, ενώ οι πραγματικοί μισθοί έπεσαν κατά 40% και το ποσοστό των ανθρώπων που ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας διπλασιάστηκε στο 40%. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε τότε ότι: “Η Χιλή είναι ένα εγχειρίδιο μελέτης για την ορθή οικονομική διαχείριση”, ενώ ο Φρίντμαν κήρυξε ένα οικονομικό “θαύμα” της Χιλής.

Παρά την πτώση του Πινοσέτ από την εξουσία και το θάνατό του, η Χιλή παρέμεινε στη σκιά του με ένα σύνταγμα της εποχής του Πινοσέτ. Η κυβέρνηση συμφώνησε τελικά να καταργήσει το σύνταγμα μετά από μια πανεθνική εξέγερση στη Χιλή που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019. Ένα νέο σύνταγμα συντάχθηκε αλλά καταψηφίστηκε σε δημοψήφισμα. Έτσι, οι αγώνες που σχετίζονται με αυτό σε επίπεδο βάσης συνεχίζονται.

πηγή: working class history

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: